Wat zijn de kosten van Belgische datingsites?

Vaak hoor je mensen zeggen dat het online daten in ons land behoorlijk in de papieren kan lopen. Met andere woorden: als je een date wilt vinden via één van de vele datingsites dan betaal je hiervoor meestal veel geld. Gelukkig hoef dit niet zo te zijn en kun je de kosten voor online dating zelf prima in de hand houden.

Kosteloos online daten

Om helemaal niet te hoeven spreken van kosten, kun je bij een heleboel datingsites een gratis lidmaatschap afsluiten. Op die manier kun je niet alleen kennismaken met de website en het ledenbestand maar ook gebruikmaken van een aantal basisdiensten bij het vinden van een date. Alleen wanneer je van meer services gebruik wilt maken, zul je bij het gros van de datingsites betaald lid moeten worden.

Kosten van een betaald lidmaatschap

Wat je als betaald lid dient af te rekenen met de datingsite hangt van een aantal factoren af:

  • voor welke periode wil je een betaald lidmaatschap afsluiten?
  • bij deelname aan bijvoorbeeld evenementen die de datingsite organiseert zul je extra kosten moet rekenen,
  • loopt er toevallig een actie bij deze datingsite (bijvoorbeeld een proefabonnement tegen een gereduceerd tarief),
  • kun je gebruikmaken van een kortingscode bij de betreffende datingsite en zo korting krijgen op je betaald lidmaatschap.

In de regel rekenen datingsites voor een kortlopende overeenkomst meer (omgerekend naar de kosten die per maand betaald dienen te worden) dan wanneer je voor een langere periode besluit om betaald lid te worden. Met andere woorden: een betaald lidmaatschap voor een maand is meestal duurder dan wanneer je voor drie, zes of twaalf maanden jezelf bindt aan een bepaalde datingsite. Voordat je een betaald lidmaatschap afsluit dien je dus voor jezelf te bepalen hoelang je gebruik wilt maken van de betaalde diensten van de datingsite.

Mogelijk bijkomende kosten

Op het ogenblik dat je je in wilt schrijven als betaald lid bij een datingsite is het verstandig om de geldende algemene voorwaarden eerst goed door te lezen. Alleen zo kun je er namelijk achterkomen of de betreffende datingsite geen bijkomende kosten in rekening gaat brengen, bijvoorbeeld voor de inschrijving zelf, voor reacties die je hebt geplaatst of berichten die je naar andere leden hebt verzonden. Iedere datingsite kan immers eigen voorwaarden stellen en dus kosten rekenen voor het gebruik van bepaalde diensten.

Deelname aan evenementen

In ons land kun je, als lid van bepaalde datingsites, deelnemen aan speciale evenementen voor singles. Zo worden door sommige datingsites dansavonden of andere ontmoetingssessies georganiseerd. In de meeste gevallen kun je alleen aan deze evenementen deelnemen als je een betaald lidmaatschap bij de betreffende datingsite hebt afgesloten. Voor deelname kunnen echter extra kosten in rekening worden gebracht. Om zeker te weten of je, met een specifiek lidmaatschap, deel kunt nemen aan een georganiseerde activiteit dien de algemene- of actievoorwaarden goed door te nemen. Ook over de kosten zal in deze voorwaarden vaak het één en ander staan vermeld zodat je niet voor onverwachte verrassingen of teleurstelling komt te staan.

Kosten vergelijken is geld besparen

Door de verschillende kosten van datingsites tegen elkaar af te wegen kun je vaak wel wat geld besparen (dat kun je wellicht weer gebruiken tijdens een eerste date). Er zijn namelijk datingsites die hogere kosten in rekening brengen voor vergelijkbare diensten. Het vergelijken van kosten kan soms overigens wel wat tijd en rekenwerk vergen maar meestal ook een zekere besparing opleveren.