Speeddating in België

Speeddaten is een vorm van dating die de laatste jaren in ons land sterk in opkomst is en nog altijd aan populariteit wint. Andere termen voor speeddaten worden gebruikt zijn:

  • sneldaten,
  • fastdaten.

Tijdens een avondje speeddaten kun je met ongeveer vijftien tot dertig kandidaten kennismaken. Gedurende de avond zul je telkens een bepaald aantal minuten de tijd krijgen om een ander beter te leren kennen. In de meeste gevallen duurt elke datingronde tussen de drie en de zeven minuten.

Hoe werkt speeddating

De vrouwen zullen tijdens het speeddaten aan afzonderlijke tafels plaatsnemen terwijl de mannelijke singles na iedere datingronde van plek zullen wisselen. Op het moment dat een ronde is afgelopen zal er een bel, of een ander signaal, te horen zijn en kunnen de mannen een tafel doorschuiven.

Na iedere ronde dienen zowel de man als de vrouw op een kaart aan te geven of er sprake was van een match. Indien er ja wordt aangegeven dan wil dit zeggen dat er interesse bestaat voor een date. Door nee aan te geven laat je zien dat je deze kandidaat niet ziet zitten. Wanneer allebei de gesprekspartners op hun kaart hebben aangegeven interesse te hebben voor een date dan ontvangen zij later, via de organisatoren van deze speeddatingavond, het telefoonnummer of het e-mailadres van de ander. Een afspraak voor een volgende date dienen zij echter zelf te regelen.

Voordeel van speeddating

Een belangrijk voordeel van speeddating is dat je in een korte tijd in contact kunt komen met een heleboel verschillende mensen. Bovendien wordt speeddaten vaak als spannend ervaren. Daarnaast zul je, als er geen klik met iemand is, geen hele avond met deze persoon opgescheept zitten.

Speeddating in België

In ons land kun je in de meeste grote steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt en Luik, terecht voor speeddating. Deze worden doorgaans gehouden op vaste dagen van de maand. Voordat je deel kunt nemen aan een dergelijke avond zul je je echter wel eerst in moeten schrijven bij de organisatie. Bij de inschrijving zul je overigens wel rekening dienen te houden met kosten die in rekening zullen worden gebracht. Wat een avond speeddaten kost, hangt af van de organisator.

Een grote kans op succes

Door tijdens het speeddaten de juiste vragen te stellen kun je al snel een redelijk beeld krijgen van de persoon die aan de andere kant van de tafel zit. Door vragen te stellen over de woonplaats, het beroep of de studie van iemand kun je al snel een onjuist beeld van deze persoon krijgen. Ook vragen over de gezinssamenstelling of eerdere relaties kun je beter voor een volgende afspraak bewaren.

Beter is het om vragen te stellen die een goede bijdrage leveren aan deze eerste kennismaking. Hierbij kun je onder andere denken aan vragen zoals:

  • Wat zijn je hobby’s,
  • Waar zou je graag eens op vakantie gaan?
  • Wat is je favoriete muziekstijl?
  • Wat maakt je echt gelukkig?
  • Wat verwacht je over vijf jaar te hebben bereikt in je leven?

Notities maken helpt je bij het kiezen

Tijdens het speeddaten kun je korte aantekeningen maken van de antwoorden die je krijgt van de verschillende kandidaten. Aan de hand van deze notities kun je vaak een beter beeld krijgen van de persoon die je net gesproken hebt. Werk met trefwoorden en bijvoorbeeld plus- en mintekens om de antwoorden per kandidaat vast te leggen. Door schematisch en accuraat te werk te gaan, kun een goed overzicht maken van alle plus- en minpunten van een bepaalde kandidaat. De tijd die je ter beschikking hebt tussen twee rondes is immers erg beperkt.