Ook jongeren maken steeds meer gebruik van datingsites

Nog niet zo heel lang geleden was online dating alleen iets voor gescheiden senioren en alleenstaande dertigers en veertigers waarbij de biologische klok plotseling hevig begint op te spelen. Deze doelgroepen vormden lange tijd de belangrijkste spil in de wereld van de online dating. Alleenstaande jongeren hielden zich tot voor kort ver van het brede scala aan datingsites.

Opkomst jongeren datingsites en –applicaties

Vandaag de dag zie je echter steeds meer jongeren, twintigers en zelfs tieners, speciale datingsites en applicaties gebruiken om nieuwe contacten te leggen of een date te vinden. Tegenwoordig mag dan ook worden gesteld dat ook bij jongeren het online daten helemaal is geaccepteerd en ingeburgerd. De meest voorname reden voor deze verandering in gedrag is vooral tot te schrijven aan speciale datingsites voor jongeren en de datingsapplicaties die zij gemakkelijk op hun smartphones kunnen downloaden.

In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen jongeren nog neerkeken op online dating, is het gebruik van bijvoorbeeld applicaties zoals Tinder een soort exclusieve versiergame geworden. Een groot deel van alle jongeren, in het bijzondere in de stedelijke gebieden, hebben een persoonlijk profiel aangemaakt bij Tinder, of een soortgelijke datingsite of applicatie.

Gemakkelijke manier van online daten

Applicaties zoals Tinder werken eigenlijk allemaal volgens eenzelfde principe. Nadat je je hebt ingeschreven, en een persoonlijk profiel aan hebt gemaakt, kun je andere leden gaan liken. Op het moment dat iemand je ook leuk vindt dan ontstaat er dus een match en kan er onderling worden gechat.

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom veel jongeren juist voor deze vorm van online daten kiezen, onder andere omdat:

 • het een laagdrempelig systeem is,
 • het een tamelijk vrijblijvende manier van contact maken is,
 • er veel potentiële kandidaten aanwezig zijn,
 • het scoren van een date vaak erg snel en gemakkelijk gaat,
 • je voornamelijk te maken hebt met jonge mensen (van meestal onder de dertig),
 • het een spannende manier van daten is,
 • je dag en nacht, op vrijwel elke plek, op zoek kunt gaan naar een leuke date,
 • je met meerdere mensen tegelijk kunt daten,
 • je kunt daten met singles van over heel de wereld,
 • de meeste datingsites- en applicaties een gratis lidmaatschap aanbieden,
 • je, ook als je in een relatie zit, bevestiging kunt krijgen dat je “nog goed in de markt ligt” zonder daadwerkelijk vreemd te hoeven gaan,
 • een blauwtje lopen via een datingsite of –applicatie door de meeste mensen als minder erg wordt ervaren.

Online daten is hip geworden

Door de komst van deze speciale datingsites en -applicaties is het online daten voor jongeren in een hip jasje gestoken. Toch wil dit nog niet meteen zeggen dat ook stelletjes graag openbaar maken dat zij elkaar via een dergelijke weg hebben leren kennen. De meeste stelletjes vertellen hun omgeving dan ook dat de kennismaking in bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid heeft plaatsgevonden (meestal de locatie waar ze elkaar uiteindelijk hebben ontmoet). Het taboe op online dating is onder jongeren dus nog altijd voor een deel aanwezig.