Mijn vriend is mij aan het bedriegen, wat nu?

Zodra je erachter komt dat je vriend je bedriegt, staat waarschijnlijk heel je wereld even stil. Voor veel vrouwen komt overspel immers als een donderslag bij heldere hemel. Veel vrouwen dachten bijvoorbeeld in een goede relatie te zitten en weten even niet meer wat ze moeten doen. Pas wanneer het gevoel van verbijstering is verdwenen, kun je een volgende stap gaan zetten.

Zie ook: Wat moet ik doen als het foutgelopen is in mijn relatie?

Samen verder, of toch niet?

Op de eerste plaats zul je, voor je eigen gevoel, uit moeten maken of je je overspelige partner nog een kans geeft, of dat je de relatie verbreekt. Indien je besluit om je partner niet te verlaten dan zul je het vreemdgaan moeten verwerken en het zal je vriend je vertrouwen weer terug moeten gaan winnen. Voor dit alles is echter in de regel veel tijd nodig. Dit is heel normaal omdat je in een buitengewoon pijnlijke situatie bent terechtgekomen waar jezelf geen schuld aan hebt.

Indien je je te erg gekwetst en verraden voelt door je vriend dan kun je ook besluiten om een einde aan de relatie te maken. Maar ook dan zul je zijn daden voor jezelf een plekje dienen te geven. Bovendien zul je je meestal je gekrenkte zelfvertrouwen weer op moeten krikken om de draad van het aangaan van relaties weer op te kunnen pakken. In sommige gevallen wordt het besluit, om een relatie te beƫindigen, te impulsief gemaakt en kun je daar later wellicht spijt van krijgen. Het is dus zaak om alles zo objectief mogelijk te bekijken voordat je definitief breekt met je vriend. Het nemen van een time-out kan vaak een oplossing zijn als je een weloverwogen beslissing wilt nemen over je relatie.

Verwerking van het vreemdgaan

Of je nu besluit om je vriend een tweede kans te geven, of om met hem te breken, in beide gevallen zul je het gebeuren moeten gaan verwerken. De vriend, met wie je dacht een liefdesrelatie te hebben, heeft je immers diep geraakt door voor een ander te kiezen. Je gaat je realiseren dat de vrouw, met wie je vriend je heeft bedrogen, een bepaalde aantrekkingskracht op hem uit heeft weten te oefenen. Deze vrouw heeft hem iets (vaak seks) te bieden dat in jullie relatie niet, of niet voldoende, aanwezig was.

Na vreemdgaan toch samen verder

Wanneer er, in goed overleg, besloten is om toch samen verder te gaan nadat je vriend is vreemdgegaan dan is rekening houden met elkaar essentieel. Je vriend zal bijvoorbeeld moeten begrijpen dat je er, wellicht een langere tijd, behoefte aan kunt hebben om over het vreemdgaan te praten en hem er vragen over te stellen. Je vriend dient eerlijk en open te antwoorden om zo al je onzeker weg te kunnen nemen.

De gesprekken hoef je niet uit de weg te gaan maar mag je ook zeker niet te lang laten duren. Door voortdurend het vreemdgaan naar de voorgrond te schuiven zal het verwerkingsproces namelijk worden belemmerd. Om geen wrok te blijven koesteren moet je proberen het bedrog los te laten.