Ik word nooit verliefd, wat nu?

Verliefdheid is een gevoel dat de meeste volwassen mensen wel eens hebben ervaren. Het is namelijk een bijzonder gevoel waarbij het lijkt alsof er duizenden vlinders in je buik ronddwarrelen op het moment dat je aan een bepaald persoon denkt. Verder lijk je op wolkjes te lopen, voel je kriebels door heel je lichaam en heb je geen eetlust meer. Heel de dag door ben je in gedachten bij de persoon op wie je verliefd bent en kunt aan niets, of niemand, anders meer denken want alleen deze ene persoon is het helemaal.

Verliefd zijn is geweldig

In de meeste gevallen is het heerlijk om verliefd te zijn. In sommige gevallen kan dit gevoel echter ook voor verwarring zorgen en wordt je er nerveus van. In andere gevallen lijk je vol energie te zitten of om alles vrolijk te worden. Als je verliefd bent dan ben je vaak ook onzeker. Je weet immers dat je uiterlijk een belangrijke rol kan spelen bij het, al dan niet, overslaan van de vonk. Verliefde mensen kunnen heel de dag zitten dagdromen, vertellen over die ene geweldige persoon en ontzettend verlegen worden als ze weer samen zijn.

Niet iedereen wordt verliefd

Helaas is dit alles niet herkenbaar voor iedereen. Er zijn namelijk mensen die in hun verleden vervelende dingen mee hebben gemaakt die het verliefd worden in de weg staan. Sommige mensen zijn er dan ook van overtuigd dat ze in hun verdere leven niet meer in staat zijn om verliefd te worden. Het gevoel lijkt dan door een traumatische ervaren stukgeslagen te zijn.

Bekijk ook: Ga ik wel juist tewerk bij het daten?

Gelukkig blijken dat er bij veel mensen, die dachten dat ze nooit meer verliefd zouden worden, na verloop van tijd toch weer tekenen van verliefdheid te ontstaan. Deze mensen zijn meestal in staat geweest om hun angst om verliefd te worden los te laten. Deze angst is in het verleden ontstaan door een pijnlijke ervaring en heeft tijdelijk dienst gedaan als persoonlijke beveiliging tegen verdriet, teleurstelling en pijn. Door een dergelijke angst los te laten, kunnen de meeste mensen, weliswaar voorzichtig en soms schoorvoetend, toch weer verliefd worden.

Je gevoel weer activeren

Op het moment dat je iets vervelends meemaakt op liefdesgebied dan kun je, meestal onbewust, het besluit nemen om nooit meer verliefd te worden. Door niet meer verliefd te worden, zul je namelijk niet meer zo worden gekwetst, zul je geen liefdesverdriet meer voelen en kan niemand je meer pijn doen door je te bedriegen of je te verlaten. Niets meer voelen en niet meer verliefd worden is dan een stukje emotionele veiligheid die je voor jezelf hebt opgeworpen.

Toch is het mogelijk om je gevoel weer te activeren en verliefd worden weer toe te staan in je leven. Je kunt de deur weer op een kier zetten door voorzichtig weer wat te gaan daten. De afspraakjes die je maakt zullen dan afgewisseld worden met dagen dat je niet samen bent met de persoon die je eigenlijk eigenlijk wel ziet zitten. Deze dagen gebruik je om aan het verliefdheidgevoel te wennen en het te accepteren.

Zie ook: Hoe leer ik nieuwe mensen kennen?