Hoe vinden jongeren een date op een datingsite?

Hoewel er in ons land talloze datingsites actief zijn, zijn er maar weinig die zich volledig hebben gericht op jongeren. De reden dat slechts een handjevol datingsites minderjarige singles toelaten, kan worden gevonden in de bescherming van deze doelgroep. Jonge mensen zijn namelijk vaak erg naïef en worden als gevolg daarvan vaker het slachtoffer van kwaadwillende personen op het internet. Hierbij kun je onder andere denken aan pedofielen, afpersers en loverboys.

Veilig een date vinden

Wanneer je als jongere single online wilt gaan daten dan is het zaak om je eigen veiligheid altijd voorop te stellen. Wees dus voorzichtig met het vrijgeven, of openbaar, maken van persoonlijke gegevens. Verder dien je de bedoelingen van andere daters altijd goed in de gaten te houden. Wanneer iemand bijvoorbeeld alleen maar dingen over jou te weten wil komen, maar over zichzelf weinig kwijt wilt, dan is er iets niet in orde. Dit geldt ook voor personen die een conversatie telkens weer in de richting van ongepaste onderwerpen wil dirigeren.

Het vinden van een betrouwbare datingsite

Voor jongeren, beneden de 18 jaar, is het vinden van een betrouwbare datingsite een behoorlijk lastige klus. Wanneer je nog minderjarig bent, kun je wellicht beter wachten totdat je volwassen bent voordat je je inschrijft bij een datingsite. Dit heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • de datingsites zal je niet weigeren vanwege een te lage leeftijd,
  • je bent al wat ouder (en hopelijk wijzer) dan bijvoorbeeld een vijftienjarige,
  • je kunt gebruikmaken van datingsites die een goede controle uitoefenen op de gang van zaken,
  • de keuze aan datingsites voor volwassen singles is groter dan voor jongeren.

Toch zullen er altijd een aantal jongeren blijven die, koste wat het kost, online willen daten. De meeste van hen doen dit op datingsites waar geen registratie verplicht is, en dus iedereen zich kan melden om te daten. Een andere veelgebruikte manier is om een inschrijving te doen bij een reguliere datingsite, maar daarbij te liegen om hun werkelijke leeftijd. Dit is niet alleen erg dom maar soms zelfs gevaarlijk. Niet alleen kun je, door de beheerder van de datingsite, als lid worden verwijderd zodra je ware leeftijd bekend wordt. Maar ook kunnen personen met minder goede bedoeling je benaderen en je in een vervelende positie dwingen.

Problemen op datingsites

Jongeren die, door bijvoorbeeld een valse leeftijd op te geven, toch lid zijn geworden van een datingsite vallen regelmatig ten prooi aan mensen met slechte bedoelingen. Over de misstanden die er dan volgen durven een groot aantal jongeren echter niet te spreken. Veel jongeren schamen zich hiervoor, of ze zijn bang om op hun kop te krijgen, omdat ze over hun leeftijd hebben gelogen.

Op het moment dat je, ongeacht je leeftijd, wordt lastig gevallen, geïntimideerd of gechanteerd door een ander lid op een datingsite dan dien je altijd melding te maken bij de beheerder van de desbetreffende website. Ook is het altijd aan te raden om het met een iemand te bespreken die je vertrouwd: je ouders, een ander familielid of een (ouder van) een goede vriend of vriendin.

Op het moment dat jongeren door het online daten in de problemen komen, kan dat een behoorlijk grote impact hebben op hun leven. De volgende adviezen kunnen het daten aanzienlijk veiliger maken:

  • gebruik altijd een nickname,
  • maak een speciaal e-mailadres aan voor online dating (zonder daarin je echte naam te gebruiken),
  • laat je niet verleiden of dwingen om dingen te doen die je normaal gesproken ook niet zou doen,
  • als een contact niet goed aanvoelt, verbreek het dan direct.
    Geef nooit geld aan onbekenden.