Hoe start ik een nieuwe relatie?

Als er sprake is van een zoektocht naar een nieuwe relatie dan heeft er in een heleboel gevallen dus eerst een relatiebreuk plaatsgevonden. Er kan echter ook een einde zijn gekomen aan je relatie door het overlijden van je vorige partner. In beide gevallen echter blijf je doorgaans achter met een hoop verdriet en vaak een heleboel onzekerheid.

Verdriet verbergen voor anderen

Nadat een relatie tot een einde is gekomen, zullen veel mensen hun verdriet en gevoelens, na verloop van tijd, op zij proberen te zetten en opnieuw op zoek gaan naar een partner om mee verder te leven. Soms kan het zoeken naar een nieuwe relatie worden bemoeilijk door de goede herinneringen aan je ex.

De gedachten aan je ex kunnen er echter ook voor zorgen dat je, als een kip zonder kop, juist op zoek gaat naar een nieuwe relatie. Door je blindelings in een andere relatie te werpen, hoef je immers voor jezelf en de buitenwereld niet toe te geven dat de relatiebreuk je verdriet heeft gedaan.

Twijfels en onzekerheden

Toch brengt een relatiebreuk ook vaak twijfels en allerlei onzekerheden met zich mee. De relatie is immers niet zonder redenen stukgelopen. Veel mensen, vooral vrouwen, kunnen langere tijd blijven tobben over alles wat zij fout hebben gedaan in hun vorige relatie. Hierdoor worden ze in de regel erg onzeker en durven minder goed een nieuwe relatie aan te gaan. Pas wanneer je je relatiebreuk, tot op een bepaalde hoogte, hebt verwerkt, kun je je echt helemaal in een nieuwe relatie storten.

Eigenlijk zou je pas aan een nieuwe relatie moeten beginnen als je er zeker van bent dat je ook op eigen benen kunt staan. Alleen dan weet je immers zeker dat je geen relatie aangaat om bijvoorbeeld de leegte op te vangen die je ex in je leven heeft achtergelaten.

Nieuwe contacten leggen

Om een nieuwe relatie te kunnen beginnen dien je in contact te komen met iemand die mogelijk een waardevolle aanvulling van je leven kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld eens goed rondkijken in je familie- en/of vriendenkring. Je zult namelijk niet de eerste, en zeker ook niet de laatste, zijn die de ware via deze kanalen tegenkomt.

Verder kun je contacten maken met mensen op school, het werk, in het uitgaansleven, verenigingen, club of gewoon bij je in de buurt. Door simpele gesprekjes aan te knopen met iemand die je wel leuk vindt, kun je voorzichtig toenadering zoeken. Na verloop van tijd kun je dan wat persoonlijke dingen over jezelf vertellen en informeren wat de interesses of hobby’s van de ander zijn. Bovendien kun je je waardering uitspreken voor deze persoon en misschien al de stoute schoenen aantrekken en een date regelen.

Neem de tijd

Bij het leggen van nieuwe contacten is overhaast gedrag funest en werkt dikwijls zelfs averechts. Je kunt dan namelijk een wanhopige of erg opdringerige indruk bij iemand achterlaten. Door een geduldige aanpak en met de nodige tact kom je in de regel veel verder. En je weet: goed werk heeft tijd nodig!