Hoe maak je nieuwe vrienden?

De mens is een echt kuddedier en de aanwezigheid van familie en vrienden wordt daarom door velen als erg waardevol beschouwd. Toch beschikt niet ieder mens over voldoende capaciteiten om snel en gemakkelijk nieuwe vrienden te maken. De redenen hiervoor kunnen weliswaar van persoon tot persoon verschillen maar hebben in veel gevallen (als er geen stoornis in het spel is) te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Zie ook: Waarom leer ik geen nieuwe mensen kennen?

Zelfvertrouwen is het toverwoord

Bij het maken van nieuwe vrienden moet je in contact komen met mensen die je, tot voor kort, nog niet of nauwelijks kende. Helaas heeft niet iedereen voldoende vertrouwen in zichzelf om een dergelijke stap te zetten. Om nieuwe vrienden te kunnen maken is het dus noodzakelijk dat je eerst aan je zelfvertrouwen gaat werken.

Een uitstekende manier om het vertrouwen in jezelf steeds verder op te krikken, is het nodig om positieve ervaringen op te doen. Je moet dus, als het ware, leren vertrouwen op jezelf als het gaat om het leggen van nieuwe contacten. Door regelmatig een onschuldig praatje aan te knopen met onbekende mensen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in een winkel, kun je dit soort positieve ervaring opdoen. De gesprekjes die je aangaat hoeven overigens geen diepgang te hebben en kunnen bijvoorbeeld over het weer gaan.

Zoeken in een andere omgeving

Voor mensen met weinig zelfvertrouwen kan het aanknopen van contacten in de eigen vertrouwde omgeving soms erg eng zijn. De meeste mensen kennen hen hier namelijk al en hebben zich een bepaald beeld van hen gevormd. Door bijvoorbeeld een nieuwe sport te gaan beoefenen, of een cursus te gaan volgen, kun je in een onbekende omgeving een frisse start maken. Het muurbloempje van thuis zal zich hier dan vaak wel volledig tot bloei laten brengen. Het zelfvertrouwen dat je op deze manier opbouwt, zal; je persoonlijkheid bovendien een oppepper geven.

Besteed aandacht aan een potentiële vriend

Op het moment dat je een vriendschap met iemand aan wilt gaan dan heb je hem, of haar, inmiddels al wat beter leren kennen. Met een beetje geluk kun je zelfs al één of meerdere (gemeenschappelijke) interesses gebruiken om een eerste gesprekje aan te knopen. Een andere manier om een contact tot stand te brengen is door de ander om advies te vragen over één van zijn, of haar, interessegebieden.

Zodra een gesprek eenmaal op gang is gekomen kun je, door gericht vragen te stellen, steeds meer over iemand te weten komen. Door interesse in iemand te tonen en door te laten zien dat je hem, of haar, erg waardevol vindt, kan er al snel een bepaalde band ontstaan.

Gemeenschappelijke activiteiten

Geleidelijk kun je samen met een “vriend in wording” steeds meer activiteiten gaan ontplooien. Dit kan iets zijn dat slechts bij één van jullie goed bekend is (de ander kan hier dan iets van opsteken) of juist een activiteit die jullie allebei niet kennen. Door dingen samen te doen, zeker wanneer een activiteit voor beiden onbekend is, zal jullie dichter tot elkaar brengen.