Hoe maak je contact met nieuwe mensen?

Eenzaamheid kan erg deprimerend werken op mensen. Om die reden zijn veel singles dan ook op zoek naar nieuwe contacten. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan vrienden en andere geliefden om zich heen en de meeste mensen delen hun leven ook graag met een vaste partner. Ondanks het feit dat sociale contacten voor veel mensen essentieel zijn in het leven, weet lang niet iedereen hoe je contact maakt met nieuwe mensen.

Zie ook: Waarom heb ik niet veel vrienden?

Zeker zijn van jezelf

Voor personen die massa’s vrienden hebben, is het soms moeilijk zich voor te stellen dat anderen moeite hebben om nieuwe contacten legt. Het aangaan van bijvoorbeeld vriendschappen is namelijk gemakkelijker op het moment dat je een heleboel zelfvertrouwen hebt. Dit wil echter niet zeggen dat mensen met weinig zelfvertrouwen geen nieuwe contacten kunnen leren leggen. Hoe vreemd het misschien ook klinkt maar ook bij het leggen van nieuwe contacten geldt: oefening baart kunst.

Overwin je onzekerheid

Mensen die niet, of moeilijk, contacten kunnen leggen met nieuwe mensen zijn in d regel onzeker en weten niet hoe ze zich ontspannen op kunnen stellen ten opzichte van anderen. Indien je niet jezelf durft te zijn is het lastig om met andere personen te communiceren. Hier kunnen allerlei uiteenlopende oorzaken voor genoemd worden, zoals:

  • Door negatieve ervaringen in het verleden durf je niet ontspannen met anderen in contact te komen. Het kan eveneens zo zijn dat je alles te perfect wilt doen. Mensen maken echter fouten, dit is heel normaal. Sta jezelf toe dat niet alles wat je doet meteen helemaal gaat zoals je dat graag zou willen.
  • Gepest worden, in het heden of verleden, en onzekerheid over je uiterlijk kunnen ervoor zorgen dat je contact met andere mensen het liefst zoveel mogelijk mijdt. Door jezelf te leren waarderen, zal je zelfvertrouwen ook vaak terugkeren.
  • Bang zijn om anders, of zelfs raar, gevonden te worden kan voor veel spanningen zorgen tijdens het maken van nieuwe contacten. Misschien kun je jezelf beter niet te vaak met andere mensen vergelijken.
  • Wanneer je niet goed weet wat je tegen anderen moet zeggen kunnen er vervelende stiltes vallen in een gesprek. Deze stiltes kunnen je onzeker maken.
  • Doordat je andere interesses hebt dan de meeste mensen zou je niet altijd direct aansluiting kunnen vinden en je buitengesloten voelen. Probeer de verschillen tussen mensen te accepteren en leer, door veel ervaring op te doen, hoe je in verschillende situaties met anderen omgaat.
  • Wanneer je nog maar weinig zelfstandig hebt ondernomen in je leven, heeft je zelfvertrouwen nog niet de kans gekregen om zich te ontplooien. Het maken van contact met andere mensen is iets dat je onder de knie moet krijgen.

Hoe leg je contact?

Contact maken kun je op een heleboel verschillende manieren, en in uiteenlopende situaties, doen. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar nieuwe contacten door je aan te melden voor een sport of cursus. Doordat je in een nieuwe omgeving terechtkomt, kun je je misschien op een andere manier manifesteren dan in je vertrouwde omgeving. De mensen kennen je immers nog niet waardoor je je wellicht wat meer ontspannen kunt opstellen. Je zou het volgende kunnen doen:

  • Knoop eens een eenvoudig gesprekje aan.
  • Toon interesse in een ander door gerichte vragen te stellen en op de gegeven antwoorden, eveneens gericht, te reageren.
  • Laat anderen merken dat je het leuk vindt om hen aandacht te geven en dat je hen waardevol vindt.
  • Niet direct een antwoord krijgen is nog niet direct een afwijzing. Misschien is de persoon met wie je contact zoekt ook wel een beetje onzeker over zichzelf.