Hoe betrouwbaar zijn de datingsites van vandaag?

Vandaag de dag zijn er talloze datingsites actief in België. Je hoeft dus niet echt goed te zoeken om op het internet een breed scala aan datingsites te vinden. Naast de reguliere datingsites, waar iedere single vanaf 18 jaar gebruik van kan maken, zijn er ook websites die zich toe hebben gelegd op bepaalde groepen alleenstaanden. De meeste datingsites werken met geregistreerde leden en wordt er controle uitgeoefend op de profielen en de posts. Een handjevol datingsites werkt echter zonder een inschrijving vooraf.

Niet alle datingsites zijn betrouwbaar

Hoewel de meeste datingsites hun goede naam graag hoog willen houden, zijn er ook een aantal website waar je beter met een boog omheen kunt lopen als het gaat om online dating. Meestal kun je de betrouwbaarheid van een datingsite aardig meten aan de hand van de controle die op het ledenbestand en de posts wordt uitgeoefend door de websitebeheerders.

Door namelijk te controleren wie zich inschrijft en wat er op de datingsite wordt geplaatst, kan een belangrijk deel van de privacy en de veiligheid van alle leden worden gewaarborgd. Datingsite die niet werken met geregistreerde leden lopen dan ook het risico dat zich personen melden met minder goede bedoelingen. Hierbij kun je onder andere denken aan oplichters, pedofielen en prostituees.

Nepprofielen en fake-leden

Datingsites die hun leden in de gelegenheid stellen om nepprofielen en fake-leden te melden, bij bijvoorbeeld een helpdesk of klantenservice, hebben vaak een goede reputatie en willen deze graag zo houden. Wanneer een datingsite niet de beschikking heeft over een dergelijke service dan bestaat de kans dat er zich nepprofielen en fake-leden op de datingsite bevinden. In de meest erge gevallen zullen deze profielen en leden afkomstig zijn van de webbeheerder zelf om zo de datingsite groter te doen lijken.

Betrouwbaarheid achterhalen

Om te kunnen achterhalen of een datingsite te vertrouwen is, kun je op het internet op zoek gaan op verschillende fora. Op deze fora worden dan ervaringen en klachten besproken van bepaalde datingsites. Tegenwoordig plaatsen ook steeds meer datingsites zogenaamde reviews en beoordelingen op hun website. Aan de betrouwbaarheid van deze rapportages wordt door veel mensen echter sterk getwijfeld.

Om er achter te komen hoe een datingsite in elkaar zit en of deze een betrouwbare indruk maakt, kun je een gratis lidmaatschap aangaan. Door een paar weken actief op de datingsite te werken, merk je al snel of alles in orde is, of dat er inderdaad veel ongure types, nepprofielen en fake-leden aanwezig zijn. Indien je geen melding van misstanden kunt maken is dat doorgaans ook een teken dat de websitebeheerder niet geïnteresseerd is in de belangen van de leden. Het beste laat je deze datingsites zo snel mogelijk links liggen.

Handige tips voor veilig online daten

  • gebruik altijd een alias,
  • gebruik een speciaal e-mailadres (zonder een verwijzing naar je echte naam) voor het online daten,
  • geef niet zomaar persoonlijke gegevens vrij,
  • doe geen dingen die tegen je waarden, normen en principes ingaan,
  • geef vreemden onder geen beding geld.

Zie ook: De beste tips die je nodig hebt bij online dating