Datingsites voor mensen met een handicap

Op het internet vind je datingsites in allerlei soorten en maten. Er zijn websites waar iedere single vanaf 18 jaar terecht kan, maar ook datingsites die zich specifiek gericht hebben op één bepaalde doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale datingsites waar singles met een handicap hun geluk kunnen beproeven en op zoek kunnen gaan naar een leuke date, of zelfs de liefde van hun leven.

Waarom gehandicapten dating?

Er kunnen een heleboel verschillende redenen worden bedacht waarom iemand met een handicap besluit om via online dating nieuwe contacten te gaan leggen. Een paar redenen zouden kunnen zijn:

  • Iemand met een handicap is minder zeker van zichzelf en legt daardoor wat moeilijker nieuwe contacten. Er zijn zelfs gehandicapten die zich schamen voor hun beperking en daardoor minder vaak nieuwe mensen leren kennen.
  • Een gehandicapte is wellicht bang om te worden afgewezen door een date vanwege zijn, of haar, handicap. Door zich bij een speciale datingsite voor gehandicapten in te schrijven is deze drempel al overwonnen. In een groot deel van de gevallen hoef je je date dan ook geen uitleg te geven over de moeilijkheden of problemen die je beperking met zich meebrengt.
  • Het kan gebeuren dat een handicap een single beperkt in zijn, of haar, sociale beweegruimte. Het zal namelijk niet altijd even gemakkelijk zijn om met bijvoorbeeld een rolstoel, een hulphond of andere aanpassingen op stap te gaan.

Natuurlijk kun je, als je een handicap hebt, je ook gewoon inschrijven bij een reguliere datingsite. Je loopt dan echter de kans dat je een (potentiële) date eerst een heleboel uit moet gaan leggen over je handicap. Iemand die nooit met gehandicapten te maken heeft gehad, zou zich misschien moeilijk in kunnen leven in je situatie. Deze persoon zou wellicht onterecht denken dat je volledig van anderen afhankelijk bent terwijl je je in het dagelijks leven, weliswaar met de nodige hulpmiddelen en aanpassingen, prima zelf weet te redden.

Onbekend is onbemind

Op het moment dat iemand niet weet hoe het is om met een bepaalde handicap of beperking te moeten leven dan kan dit, zeker op het gebied van daten, soms aardig wat problemen met zich meebrengen. Doordat bepaalde situaties niet bekend zijn kunnen mensen soms zelf een onjuiste invulling maken van de situatie waarin je verkeerd. In het meest ongunstige geval zou een potentiële date je, nadat je over je handicap hebt verteld, je laten staan.

Door een inschrijving bij een speciale datingsite voor gehandicapten weet je van te voren dat je een date tegen kunt komen met een handicap. Uiteraard kun je op deze datingsites altijd aangeven wat de aard van je handicap of beperking is. Op het moment dat een ander lid van de datingsite je persoonlijk profiel leest dan is direct duidelijk wat er met je aan de hand is en wat hem, of haar, eventueel tijdens een date te wachten kan staan. Natuurlijk geldt dat ook wanneer jij het initiatief neemt om contact te zoeken met andere leden. In hun profiel staat immers ook vermeld wat wel en niet mogelijk is tijdens het daten, of zelfs in een relatie.

Veilige omgeving om online te daten

Doordat er speciale datingsites voor gehandicapten in het leven zijn geroepen, is er een veilig en vertrouwd platform ontstaan om nieuwe contacten te leggen. De andere leden zullen immers niet verbaasd zijn, of met hun mond vol tanden staan, als je over je handicap begint te praten. De kans op pesten, kleineren, vernederen, of ander vervelend gedrag tijdens het online daten, zal op dit soort datingsites dan ook meestal snel de kop in worden gedrukt.