Datingsites voor mensen met autisme

Autisme is een aangeboren stoornis in de ontwikkeling, die zich kenmerkt door beperkingen als het gaat om sociale interactie, communicatie (zowel verbaal als non-verbaal) en gedragsbeperkingen. Maar ook stereotiepe- en repetitieve gedragspatronen kunnen voorkomen bij mensen die lijden aan autisme. Autisme is ongeneeslijk en in het verleden werd de stoornis, vaak onterecht, in verband gebracht met een verstandelijke handicap.

Symptomen van autisme

Mensen die lijden aan autisme kunnen vaak overgevoelig zijn voor externe prikkels en weten niet goed hoe zijn sociale contacten dienen te leggen en te onderhouden.
Deze groep mensen heeft vaak problemen met:

  • sociale interactie en verbeelding waardoor ze bijvoorbeeld geen oogcontact maken met andere personen of in zichzelf gekeerd zijn. Hun inlevingsvermogen in de situatie van andere mensen is eveneens vaak beperkt.
  • communicatie en (lichaams)taal wat bijvoorbeeld kan betekenen dat zij geen gezichtsuitdrukkingen herkennen, een vertraagde en afwijkende taalontwikkeling hebben en bovendien vaak figuurlijke bedoelde uitspraken letterlijk nemen.
  • stereotiepe interesses en gedrag zodat ze volledig op kunnen gaan in een bepaalde bezigheid en geen aandacht meer hebben voor andere dingen om hen heen. Hun gedrag laat daarnaast dikwijls herhalende patronen zien.

Datingsites voor mensen met autisme

Voor mensen met autisme zijn speciale datingsites in het leven geroepen zodat het ook voor deze doelgroep mogelijk wordt om, zonder je anders voor te doen dan je werkelijk bent of je achter je stoornis te verschuilen, nieuwe contacten te leggen. Door te daten met singles die ook autisme hebben hoef je vaak veel minder uit te leggen. Zij denken immers op precies dezelfde manier als jij. De kans dat je een succesvol afspraakje kunt maken is dan ook veel groter dan wanneer je je op een reguliere datingsite je geluk zou beproeven.

Datingsites voor mensen met autisme gaan op dezelfde manier te werk als een reguliere variant. Nadat je jezelf in hebt geschreven, en een persoonprofiel aan hebt gemaakt, kan je zoektocht naar leuke contacten van start gaan. Doordat je met lotgenoten gaat daten is de kans groot dat je binnen de kortste keren een leuke date hebt gescoord, en er misschien wel een fijne relatie uit voorkomt.

Handige datingtips voor autisten

Je moet altijd voorzichtig zijn met het uitwisselen van persoonlijke gegevens. Je echte naam, adressen van thuis, school of werk, je vaste- en mobiele telefoonnummer, e-mailadres en dergelijke kun je beter niet openbaar maken. Als een date je onder druk zet om deze persoonlijke gegevens toch vrij te geven dan kun je beter direct het contact verbreken.

  • Tijdens het daten moet je op je gevoel durven vertrouwen en tevens voorzichtig en zorgvuldig te werk gaan. * Wees altijd op je hoede voor afwijkend- en ongepast gedrag. Wanneer je bijvoorbeeld vermoed dat een ander niet de waarheid spreekt dan is dit in veel gevallen ook zo. Maar ook als iemand een conversatie voortdurend in de richting van ongewenste onderwerpen wil sturen is het beter om het contact te verbreken.
  • Laat je nooit onder druk zetten om het aangaan van een relatie te versnellen. Je begint namelijk pas een meer persoonlijke relatie met een ander als beide partijen daar aan toe zijn. Eerst zul je elkaar wat beter moeten leren kennen door berichten en foto’s uit te wisselen. Doe echter nooit dingen die tegen je gevoel ingaan.
  • Een telefoongesprek kan vaak ook een duidelijker beeld van iemand geven. Wanneer je je date gaat bellen, kies dan voor een telefoon met een geblokkeerde nummerweergave totdat je zeker weet dat deze persoon te vertrouwen is.
  • Een echte ontmoeting ga je pas aan als je daar zelf helemaal klaar voor bent. Laat je dus nooit hiertoe dwingen of verleiden.