Datingsites voor de jeugd

Op het moment dat een kind in de puberteit komt, zullen zich speciale interesses gaan ontwikkelen ten opzichte van andere personen. Dit kan iemand van het andere geslacht zijn, iemand van hetzelfde geslacht of beide. Jeugdigen en jongvolwassenen gaan zich dan ook langzamerhand oriënteren op mensen met wie zijn een (seksuele) relatie aan willen gaan.

Het internet als ontmoetingsplek

Voor steeds meer jonge mensen is het wereld wijde web de meest ideale plek om nieuwe contacten te leggen en zo mogelijk ook de ware Jacob, of Jacoba, te vinden. Om echter lid te kunnen worden van een datingsite dien je minimaal achttien jaar oud te zijn. Voor de jeugd zijn dan ook niet, of nauwelijks, datingsites te vinden. In ons land geldt, net zoals in een heleboel andere landen, een strenge wetgeving op dit gebied om te voorkomen dat jeugdige daters ten prooi vallen aan kwaadwillende volwassenen.

Voor de meeste jeugdigen zit er dan ook weinig anders op dan te wachten tot zij de volwassenheid hebben bereikt, of hun geluk om de ware te vinden via een andere weg te beproeven. Hierbij kun je onder andere denken aan social media (zoals Facebook, Twitter en Google+), besloten chatrooms speciaal bedoeld voor minderjarigen of gewoon via familie, vrienden en bekenden.

Voorzichtigheid is geboden

Op het moment dat je als minderjarige toch online wilt gaan daten, kun je uiteraard liegen over je werkelijke leeftijd. Je kunt dan weliswaar een profiel op een datingsite aanmaken maar of dit verstandig is, is nog maar de vraag. Zodra namelijk bekend wordt dat je niet je werkelijke leeftijd hebt vermeld, zullen de meeste beheerders van datingsites je direct verwijderen. Verder kan een (potentiële) date, na het horen van je echte leeftijd, afhaken omdat deze niet aansluit bij zijn of haar voorkeuren.

Dit soort consequenties is nog redelijk onschuldig en zullen je gevoelens wellicht kwetsen maar het kan nog veel erger. Zo kan een kwaadwillend persoon misbruik maken van je jeugdige naïviteit en je bijvoorbeeld dingen laten doen die je eigenlijk niet wil, of die tegen je waarden, normen of principes indruisen. De beheerders van de meeste datingsites kunnen in een dergelijk geval weinig voor je betekenen omdat je jezelf bij de inschrijving niet aan het wettelijk vereiste minimum leeftijd, en dus hun voorwaarden, hebt gehouden.

Bescherm je persoonsgegevens

Als je dan toch een datingsite hebt gevonden, die zich heeft gericht op de jeugdige daters, dan wil dit nog niet zeggen dat je niet langer voorzichtig om moet springen met het vrijgeven van je persoonlijke gegevens, zoals je echte naam, je adres, (mobiele) telefoonnummer of je e-mailadres. Aan de hand van deze gegevens kun je namelijk vaak een heleboel over iemand te weten komen. Personen met minder goede bedoelingen kunnen jou, of je familie, bijvoorbeeld gaan bedreigen of intimideren.

Een aantal handige tips als je online gaat daten:

  • gebruik een speciaal e-mailadres waarin je echte naam niet voorkomt,
  • gebruik een nickname in plaats van je echte naam,
  • geef nooit je persoonlijke gegevens aan een ander, hoe vertrouwd deze ook overkomt,
  • wanneer de ander alleen maar persoonlijke gegevens van je wilt ontvangen maar over zijn eigen identiteit erg vaag doet, verbreek dat het contact en maak hiervan melding bij de beheerder van de datingsite,
  • doe geen dingen die tegen je gevoel of principes ingaan en maak hiervan melding bij de websitebeheerder,
  • organiseer nooit een eerste date bij jou, of de ander, thuis maar kies in plaats daarvan voor een openbare gelegenheid waar ook andere mensen aanwezig zijn,
  • ga op eigen gelegenheid naar je eerste afspraak en laat je daarna niet thuisbrengen maar vertrek eveneens alleen.