Datingsites onder de 18 jaar

Het gros van de datingsites die actief zijn in België zijn bedoeld voor singles die de volwassenheid inmiddels hebben bereikt. Vaak zijn het bovendien datingsites die werken met geregistreerde leden. Alleen datingsites die zonder inschrijving toegankelijk zijn, kunnen ook door daters onder de 18 jaar worden gebruikt.

Risico’s voor minderjarige daters

De reden dat de meeste datingsites geen minderjarige singles toelaten kan worden gevonden in de risico’s die deze groep mogelijk loopt. Op websites waar singles jonger dan 18 jaar pp zoek gaan naar een date zijn immers een ideale plek voor bijvoorbeeld pedofielen en criminelen om nieuwe slachtoffers te vinden. Door te werken met ingeschreven leden, dikwijls gecombineerd met een goede controle van de teksten en foto’s die geplaatst worden, zullen ongewenste personen eerder worden ontdekt en geroyeerd.

Betrouwbare datingsites gaan niet alleen maar in zee met singles vanaf 18 jaar. Ook zullen deze er op toezien dat je persoonlijke gegevens niet bij derden terechtkomen. Het online daten gebeurt verder anoniem, en dikwijls met behulp van een intern berichtensysteem. Je echte naam en adres worden aan de andere leden dus niet bekendgemaakt. Pas wanneer je dat zelf wilt, kun je een ander lid bijvoorbeeld je e-mailadres of je mobiele telefoonnummer geven.

Wachten met online daten tot je achttiende is beter

Als je wacht totdat je achttien jaar bent geworden dan kun je je inschrijven bij een betrouwbare datingsite.
Dit zijn allemaal datingsites waar iedere single van 18 jaar en ouder zich in kan schrijven. Je hoeft dus niet tot een bepaalde doelgroep te behoren om lid te kunnen worden.

Dit is echter een ander verhaal bij datingsites die een veilige omgeving willen bieden aan online daters, vanaf 18 jaar, met een specifieke achtergrond zoals:

  • Alleenstaande ouders: zij kunnen terecht op onder andere Alleenstaande~papas en Alleenstaande~mamas. Maar ook singles die willen daten met een alleenstaande ouder kunnen zich op deze datingsites, mits zij ook de volwassenheid hebben bereikt natuurlijk.
  • Hoger opgeleiden: datingsites voor die hun pijlen op deze doelgroep hebben gericht zijn bedoeld voor alleenstaande studenten aan het hoger onderwijs of singles die een dergelijke opleiding hebben afgerond. Elitedating en Match4me zijn in het leven geroepen voor deze doelgroep.
  • Voor volwassen singles die meer spanning en erotiek verkiezen in een relatie kunnen hun geluk beproeven op bijvoorbeeld Ondeugend~daten.

Media-aandacht voor jeugdigen op internet

De laatste jaren hebben diverse media uitgebreid aandacht geschonken aan de risico’s die kinderen en jongeren lopen wanneer zijn contacten leggen via de digitale snelweg. Zowel de jongeren als hun ouders of verzorgers worden door middel van diverse campagnes gewaarschuwd voor kwaadwillenden op het wereld wijde web. Ook wordt aan deze groep internetgebruikers geleerd hoe zij kwaadwillenden kunnen herkennen en af kunnen weren.

Wees eerlijk bij je inschrijving

Natuurlijk kun je, als minderjarige single, tijdens en inschrijving onjuiste gegevens invullen waardoor je wel geaccepteerd wordt als lid. Dit is echter heel onverstandig omdat je:

  • jezelf onnodig in gevaar brengt,
  • je verwijderd wordt door de datingsite als de waarheid aan het licht komt,
  • een date je te jong, of zelfs oneerlijk of ongeloofwaardig, vindt en afhaakt wanneer je ware leeftijd bekend wordt.

Denk niet dat alleen andere minderjarige singles in de problemen kunnen komen wanneer zij zich niet verantwoord gedragen op het internet. Helaas vallen steeds weer jonge mensen ten prooi aan internetcriminelen. Veel van deze slachtoffers dachten eveneens dat hen niets kon overkomen en dat ze wisten waar ze mee bezig waren.

Voorzichtigheid is het devies

Online daten is een activiteit die van iedereen, ongeacht hun leeftijd, een hoge mate van voorzichtigheid en verantwoordelijkheid vraagt. Ga dus niet, bijvoorbeeld om stoer te doen, eerder op zoek naar een date dan wettelijk is toegestaan. Dikwijls weten mensen in je directe omgeving niets van je activiteiten waardoor zij je niet te hulp kunnen komen op momenten dat je in de problemen zit. Daarnaast kun je je niet beroepen op de betreffende datingsite omdat deze niet met geregistreerde leden werkt of omdat je onjuiste gegevens hebt verstrekt.